Dienstag, 2. März 2010

اروپا در موقعیتی نیست که بتواند به جمهوری اسلامی نرمش نشان دهد
سال جاری میلادی، سالی نامحتوم و حیاتی برای جمهوری اسلامی و رابطه اش با اتحادیه اروپا خواهد بود. نارضایتی های مردمی که از انتخابات ریاست جمهوری خردادماه به بعد آغاز شده، نه تنها فروکش نکرده، که جدی تر و مصمم تر شده است.

مراسم روز عاشورا در دسامبر سال گذشته (میلادی) و برخورد بسیار خشن با تظاهرکنندگان در جریان روز 22 بهمن تاکنون خونین ترین برخورد نظام جمهوری اسلامی با مردم ایران بوده است. با این حال برخوردها و سرکوب ها و دستگیری ها جلوی هزاران تن از مردمی که به خیابان ها آمدند را نگرفت. جامعه بین المللی بسیار به دستگیری ها، دادگاه ها و خونریزی ها حساس است و با نگرانی آن را دنبال می کند.

بدشگون تر و ناخوشایندتر، اتهام دستگری 16 تن از مخالفان و محاکمه کردن آنها به اتهام محارب است، جرمی که با مجازات اعدام روبرو است.

برخورد سنگین و آهنینی که نظام جمهوری اسلامی در پیش گرفته، ریزش وفادارن واقعی به نظام جمهوری اسلامی را در پی داشته است. جواد اطاعت، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی می گوید:«دولت حاکم با استفاده از سیاست مشت آهنین، با اصول نظام در تقابل قرار گرفته است.» و محمد تقی خلجی، روحانی طرفدار آرمان های آیت الله خمینی هم روز دوازدهم ژآنویه پس از این که در مسجدی در تهران گفت «رهبران جمهوری اسلامی باید از راهی که در پیش گرفته اند، توبه کنند»، دستگیر شد.

محمد رضا حیدری، دیپلمات ایرانی در اسلو هم در اعتراض به رفتارهای خشونت آمیز جمهوری اسلامی در برابر مردم ایران، ماه دسامبر سال گذشته (میلادی) از سمت خود استعفا داد. گزارش شده دیگر دیپلمات های ایرانی هم در دیگر کشورهای جهان استعفا کرده و درخواست پناهندگی کرده اند.

پارلمان اروپا با دقت حوادث ایران را پیگیری می کند. بحث هایی برای فشار بیشتر به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مطرح شده چرا که یک قدرت انحصاری است که اقتصاد ایران، نظام بانکی و دفاعی و ساخت و ساز را در دست گرفته است. بسیاری از شرکت های اروپایی با سرمایه گذاری در این طرح ها حضور دارند و هرگونه تحریم به معنای به خطر افتادن منافع مالی برای آنهاست.

مسئله مهم دیگر، جاه طلبی های هسته ای جمهوری اسلامی است که رفتار نظام در این مسئله خود بحث برانگیز شده است. بسیاری از قانونگذاران اروپایی نگران ایران مجهز به سلاح اتمی، در نزدیکی مرزهایشان هستند، هرچند هنوز قانع نشده اند که جمهوری اسلامی در پی دستیابی به بمب اتمی است.

برای اروپا بسیار مهم است که به نوعی عملی و اجرایی، همدردی و حمایت خود با مردم ایران را نشان دهد و فقط به بیانیه و گفته ها محدود نشود – که با مسئله تحریم های بیشتر ایران و آزار رساندن به مردم و رویگردان کردن آنها از غرب در تضاد است. تحریم های هدفمند شده علیه سپاه پاسداران قدمی مهم است تا با میلیون ها ایرانی معترض و زنانی که برای حقوق خود دفاع می کنند و خواستار جامعه ای چندصدایی هستند، همدردی کرده و به آنها کمک کند.

اروپا باید زا جامعه مدنی ایران دفاع کند و پارلمان اروپا مراتب تحسین خود از شجاعت مردم ایران را اعلام کرده که برای حقوق اساسی خود و دموکراسی تلاش می کنند. قدم بعدی، می تواند استفاده از ابزار دموکراسی و حقوق بشری باشد که اتحادیه اروپا در اختیار دارد.

حدود هشتاد تن از نمایندگان پارلمان اروپا، از جمله افراد بلندپایه ای چون رییس جمهوری های سابق مانند هانس گرت پاترینگ و گای ورهوفستادت نخست وزیر سابق بلژیک از اتحادیه اروپا خواسته اند مراتب حمایت خود از مردم معترض ایران و ندا آقا سلطان، دختر جوانی که در جریان ناآرامی ها کشته شد، نشان دهند.همچنین درخواست شده تصویر ندا آقا سلطان در کنار تصویر آن سانگ سوکی، رهبر دموکراسی خواهان میانمار یا برمه، بر دیوار بیرونی ساختمان پارلمان اروپا در بروکسل به نمایش درآید.

ندا آقاسلطان به نماد آزادی خواهان ایرانی درآمده که به کمک اروپا نیاز دارند. با این کار ساده، اهمیت قدرت اتحادیه اروپا مشخص می شود که باعث نگرانی و پریشانی نظام جمهوری اسلامی است که با استفاده از قوه نظامی و سرکوب مردم و نقض گسترده حقوق بشر، موجبات انزوای بیشتر را فراهم آورده است.

چنین حرکتی رابطه میان جامعه مدنی ایران با دنیای خارج را تقویت می کند و نشان می دهد اروپا از اصول اساسی حقوق بشر که مورد حمایت اروپا است، طرفداری و حمایت می کند.

اروپا در پی سیاست تغییر رژیم در ایران نیست ولی وقتی دموکراسی و حقوق بشر در خطر باشد، نمی شود دیگر چشم ها را بر روی آن بست.

* فیورلو پروورا (Fiorello Provera)، معاون مدیر مرکز کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا است.

فیورلو پروورا / مترجم:کامیار توانمند (از انگلیسی) / دیلی استار (لبنان) / 02/03/2010

ایران در جهان

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen