Samstag, 31. Oktober 2009

تهدید پناهندگان سیاسی ایرانی در کردستان عراق


در پی موج دستگیری روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی پس از دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران، جمع کثیری از فعالان مدنی ایرانی تحت فشار دستگاه امنیتی مجبور به ترک کشور شده‌اند.

در این بین جمعی از فعالانی که جهت مهاجرت موقتاً در کردستان عراق بسر می‌برند، با مشکلات و تهدیدات امنیتی گسترده‌ای روبرو هستند.

در کنار شرایط نابسامان تشکل‌های مربوط پناهجویان، فشار و تهدید از سوی دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی عمده‌ی مشکلات پناهندگان ایرانی در کردستان عراق است. از جمله فشارهای مورد نظر می‌توان به تماس‌های تهدید‌‌آمیز تلفنی و احضار و بازداشت اعضای خانواده‌ی آنان در ایران اشاره کرد.

مهرداد حیدر پور، زندانی سیاسی سابق که مدتی است در کردستان عراق به سر میبرد در مدت اقامت خود در این پناهگاه بارها از سوی بعضی اشخاص به صورت مشکوکی مورد تهدید قرار گرفته و در موردی از سوی فردی مسلح مورد حمله واقع شده که در صورت عدم دخالت افراد حاضر در محل می‌توانست منجر به صدمات جبران‌ناپذیر منجر شود.

فریبرز سروش دیگر روزنامه‌نگاری که به سلیمانیه پناهنده شده نیز دو بار تلفنی مورد تهدید قرار گرفته است. بار اول از وی خواسته شده به کنسوگری ایران در سلیمانه مراجعه و با کمک مقامات کنسولی به ایران بازگردد. آقای سروش در تماس دوم از سوی یک مٱمور امنیتی به ربوده و باز گردانده شدن به ایران تهدید شده است.

لازم به یاد آوری است اعلاميه جهانى حقوق بشر در ماده ۱۴ بيان مى‌دارد هركس حق دارد دربرابر تعقيب، شكنجه و آزار، پناهگاهى جست و جو کرده و در كشورهاى ديگر پناه اختيار كند.

بر اساس کنوانسیون مربوط به پناهندگان مصوب سازمان ملل متحد پناهنده كسى است كه به علّت ترس موجّه از اين كه به علل مربوط به نژاد يا مذهب يا مليّت يا عضويت در بعضى گروه هاى اجتماعى يا داشتن عقايد سياسى تحت شكنجه قرار گيرد، در خارج از كشور محل سكونت عادى (كشور اصلى خود) به سر مى برد و نمى تواند، و يا به علّت ترس مذكور نمى خواهد، خود را تحت تابعيت آن كشور قرار دهد، يا در صورتى كه فاقد تابعيت است، و پس از چنين حوادثى در خارج از كشور محلّ سكونت دايمى خود به سر مى‌برد، نمى تواند يا به علت ترس مذكور نمى خواهد به آن كشور بازگردد.

اصل بازنگرداندن پناهندگان (دیپورت) یکی از اصول مهم در زمینه پناهندگی است. بر اساس موارد کنوانسیون مزبور هيچ يك از دول متعهد به هيچ نحو پناهنده اى را به سرزمين هايى كه امكان دارد به علل مربوط به نژاد و... زندگى يا آزادى او در معرض تهديد واقع شود تبعيد نکرده یا باز نخواهد گردانيد. حفظ امنیت پناهندگان بر عهده‌ی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد و کشور مورد پناهجویی است.


کمیته گزارشگران حقوق بشر

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen